Algemene voorwaarden, heb ik die nodig?

Iedereen heeft er vast wel eens over gehoord; algemene voorwaarden. Maar wat zijn het precies en heeft elke ondernemer algemene voorwaarden nodig? Hieronder nog even kort alles op een rijtje.

Spelregels

Algemene voorwaarden zijn de spelregels op basis waarvan je als ondernemer zaken wilt doen met je klanten en opdrachtgevers. Het is een lijst met afspraken die je bij elke opdracht weer gebruikt. Onderwerpen die je in deze lijst kunt opnemen zijn bijvoorbeeld: binnen hoeveel dagen de klant moet betalen, binnen welke termijn je de dienst of het product gaat leveren en beperking van je aansprakelijkheid bij schade. Bij elke opdracht zijn prijs, aantal, product of dienst anders; algemene voorwaarden blijven wel steeds hetzelfde, die pas je dus niet bij elke opdracht aan.

Zijn algemene voorwaarden verplicht?

Om maar met de deur in huis te vallen: er staat nergens in de wet dat een ondernemer algemene voorwaarden moet opstellen, ze zijn dus niet verplicht. Wel kan het zo zijn dat een branchevereniging waar je lid van bent, algemene voorwaarden verplicht stelt, let hier dus goed op.

Waarom heb ik ze dan nodig?

In het geval je weinig standaard regels hebt, zijn algemene voorwaarden niet noodzakelijk, je kunt de afspraken dan ook in de overeenkomst zelf opnemen.
Voor de ondernemers die regels hebben die ze bij elke opdracht willen gebruiken, is het wel handig algemene voorwaarden op te stellen. Alle onderwerpen die je hierin regelt, hoef je namelijk niet steeds opnieuw met de andere partij af te spreken. Dit bespaart tijd & geld. Dat klinkt elke ondernemer goed in de oren, toch? Daarbij geeft het hebben van algemene voorwaarden meer duidelijkheid & zekerheid. Je kunt bij onenigheid namelijk verwijzen naar de spelregels die je zelf afgesproken hebt. In het blog: “Het nut van algemene voorwaarden.”, lees je meer over waarom algemene voorwaarden ook voor jou een goed idee zijn!

Taaie kost

Het blijft voor veel ondernemers toch taaie kost, die algemene voorwaarden. Logisch ook, het zijn een hoop kleine lettertjes bij elkaar en de vaktaal die vaak gebruikt wordt, is allerminst makkelijk te noemen. Dit is een reden dat sommige ondernemers hun voorwaarden van internet plukken, maar wist je dat er op deze algemene voorwaarden auteursrecht rust en dat je deze dus niet zonder toestemming mag gebruiken? Een ander gevaar van blindelings kopiëren is dat de spelregels niet aansluiten op je bedrijfsactiviteiten. Kun jij dan wel waarmaken wat je hebt beloofd?

Laatste tip

Ondernemers die het wel aandurven hun eigen regels te gaan schrijven, raad ik aan hun voorwaarden te laten checken door een jurist. Heb je geen zin, tijd of twijfel je of je wel genoeg kennis van de wet in huis hebt om je eigen algemene voorwaarden op te stellen, laat dan een jurist op maat gemaakte voorwaarden voor je maken. Zo weet je zeker dat je algemene voorwaarden in overeenstemming zijn met de wet, en houd jij tijd over om te ondernemen! Ieder z’n vak toch?

Algemene voorwaarden, heb ik die nodig?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven
Share via
Copy link
Powered by Social Snap