De nieuwe donorwet uitgelegd

Waarschijnlijk heb je hem de afgelopen tijd ook voorbij zien komen op tv. De reclame van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het Donorregister. Of wellicht heb je al post ontvangen over dit onderwerp. In juli van dit jaar is de donorwet aangepast. Wat dit betekent en waar je rekening mee moet houden, lees je terug in dit blog.

Wat is het Donorregister

In 1998 is het Donorregister opgericht om de Wet op de orgaandonatie uit te voeren. Het Donorregister vervangt het donorcodicil, het pasje wat je voor die tijd altijd op zak moest hebben. In de Wet op de orgaandonatie was bepaald dat iedere meerderjarige burger toestemming kon geven voor orgaandonatie. In de donorwet wordt verder het volgende geregeld:

  • de rechtmatige toewijzing en verdeling van organen en weefsels;
  • orgaandonatie bij leven;
  • verbod op de handel in organen en weefsels.

Het Donorregister kan ingevuld worden op de website www.Donorregister.nl. Je kunt ook een papieren donorregistratieformulier invullen dat je op kunt halen bij je gemeente of bibliotheek of telefonisch aan kunt vragen.

Nieuwe donorwet

Door lange wachtlijsten en een groot tekort aan donororganen strijden politieke partijen al jaren voor een wijziging van de donorwet. In 2012 werd er al een wetsvoorstel ingediend. In 2016 stemde de Tweede Kamer in met het wetsvoorstel voor een nieuw donorregistratiesysteem. De Eerste Kamer volgde in 2018. Sinds 1 juli 2020 is de nieuwe donorwet dan eindelijk een feit.

De bestaande Wet op de orgaandonatie is op een aantal punten aangepast. In de nieuwe versie wordt aan meerderjarigen gevraagd een keuze in te vullen in het Donorregister. Heb je nog geen keuze gemaakt, ontvang je tussen september 2020 en maart 2021 een brief met het verzoek alsnog een keuze te maken. Én deze keuze vast te leggen in het Donorregister. Wanneer je ook dan geen keuze maakt, ontvang je een herinneringsbrief. Als je 6 weken na ontvangst van de herinneringsbrief nog geen keuze opgegeven hebt, word je in het Donorregister geregistreerd met ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie‘.

Actieve donorregistratie

De nieuwe donorwet richt zich dus op actieve donorregistratie. Dit zorgt ervoor dat iedere Nederlander van 18 jaar of ouder in het Donorregister geregistreerd is. In de oude donorwet was het vastleggen van de wens voor orgaandonatie een vrijwillige keuze. Maakte je geen keuze, dan kozen je nabestaanden.

Wat betekent ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie?’

Als je overlijdt, er er staat bij jou naam ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’ geregistreerd, dan betekent dit dat je organen gedoneerd kunnen worden aan een patiënt. Alleen als jouw familie heel zeker weet én kan uitleggen aan de arts waarom je geen donor wilde worden, dan wordt er afgezien van donatie. Ook in de nieuwe wet blijft er dus een mogelijkheid voor nabestaanden om een donatie tegen te houden.

Keuzes Donorregister

De keuzes die gemaakt kunnen worden in het Donorregister, zijn niet veranderd met de komst van de nieuwe donorwet:

  • Ja, ik wil donor worden;
  • Nee, ik wil geen donor worden;
  • Mijn partner of familie beslist na mijn overlijden;
  • Ik wijs één persoon aan die beslist na mijn overlijden.

Wanneer je niets vastlegt, komt er dus ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’ bij jouw naam te staan en ben je orgaandonor. Wil je dit niet of wil je het anders regelen, vul dan het Donorregister in!

De nieuwe donorwet uitgelegd
nieuwe donorwet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven
Share via
Copy link
Powered by Social Snap