Heb jij een disclaimer nodig?

Je hebt hem vast wel eens onderaan een website of e-mail zien staan: de disclaimer. Veel ondernemers plaatsen hem op hun webpagina om hun aansprakelijkheid te beperken. Maar is de disclaimer hiervoor wel geschikt? Waar kun je een disclaimer eigenlijk voor gebruiken en heb jij een disclaimer nodig? Je leest het in dit blog.

Wat is een disclaimer?

Volgens Van Dale is de betekenis van disclaimer:
1. ontkenning, afwijzing
2. (juridisch) bewijs van afstand

Het woord is afkomstig van het Engelse werkwoord ‘to disclaim’ wat ‘afwijzen’ of ‘verwerpen’ betekent.

In Nederland wordt met een disclaimer meestal een korte tekst bedoeld waarin iemand uitleg geeft over bijvoorbeeld de inhoud van een website of e-mail. Je vindt de disclaimer vaak onderaan de webpagina (in de footer) of onderaan een e-mail.

Aansprakelijkheid beperken

Veel website eigenaren nemen in hun disclaimer op dat zij niet aansprakelijk zijn voor de getoonde informatie op de website of in de e-mail. Maar kun je met een disclaimer zo simpel je aansprakelijkheid beperken?

Aansprakelijkheid wordt in het Burgerlijk Wetboek geregeld. Er is een mogelijkheid om je aansprakelijkheid als ondernemer te beperken. Hierover zul je met de andere partij afspraken moeten maken. Afspraken maak je bijvoorbeeld in algemene voorwaarden of in een overeenkomst.

Een disclaimer is een eenzijdige verklaring. Je vraagt immers geen handtekening of akkoord van een andere partij. Dit betekent dat je geen afspraken maakt met de andere partij. Een disclaimer is dus niet geschikt om je aansprakelijkheid te beperken.

Heb jij een disclaimer nodig?

Ondanks dat je met een disclaimer geen aansprakelijkheid kunt beperken, kan een disclaimer voor jou wel handig zijn. Je kunt in een disclaimer bijvoorbeeld jouw websitebezoekers informeren over de inhoud van je website.

Intellectueel eigendomsrecht

Je kunt aangeven dat websitebezoekers de teksten en afbeeldingen op jouw website niet zonder toestemming mogen gebruiken omdat er auteursrecht op rust.

Actualiteit informatie

Je kunt in de disclaimer informeren over de actualiteit van de informatie die op jouw website staat. Informatie die je geeft in bijvoorbeeld een blog of artikel kan nu eenmaal verouderen en dan is het handig dat je dat ergens vermeldt. Ook kun je in je disclaimer aangeven dat je niet op elk gebied een expert bent of dat je slechts vanuit je eigen ervaringen schrijft.

Reclame & affiliate links

Wanneer je samenwerkingen hebt lopen met andere partijen, kun je in de disclaimer informeren over de reclame die getoond wordt op jouw website waarvoor je betaald krijgt.

Uitgaande links

Heb je veel uitgaande links op je website? Dan kun je in de disclaimer informatie opnemen over wat er gebeurt als een websitebezoeker op zo’n link klikt. De websitebezoeker wordt dan naar een website buiten jouw domein geleid waardoor jij geen invloed meer hebt op wat er op die andere website gebeurt.

Notice and take down procedure

Tot slot kun je in de disclaimer een zogenoemde ‘notice and take down’ procedure opnemen. Dit is vooral handig voor providers ofwel tussenpersonen die informatie van anderen opslaan of doorgeven. Hierbij kun je denken aan hostingpartijen maar bijvoorbeeld ook aan platforms. Volgens de wet ben je als hostingpartij niet aansprakelijk voor informatie (content) van anderen als je ervoor zorgt dat onrechtmatige content verwijdert wordt, zodra jij weet of kon weten dat deze informatie onrechtmatig was. Dan moet je natuurlijk wel op de hoogte gebracht worden dat content, die via jouw website wordt opgeslagen, onrechtmatig is. Dat doe je door in je disclaimer aan te geven wat een websitebezoeker kan doen als hij content tegen komt die bijvoorbeeld in strijd is met het auteursrecht van iemand anders. Dit wordt een notice and take down procedure genoemd.

Zomaar je aansprakelijkheid beperken in een disclaimer is dus niet mogelijk maar dat neemt niet weg dat een disclaimer voor jou heel handig kan zijn!

Meer weten?

Heb je een vraag, wil je meer informatie of wil je een disclaimer op laten stellen? Laat het me weten, ik help je graag!

Heb jij een disclaimer nodig?
disclaimer nodig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven
Share via
Copy link
Powered by Social Snap