Is een mondelinge overeenkomst geldig?

In het dagelijks leven worden regelmatig overeenkomsten gesloten. Vaak zonder dat we ons hiervan bewust zijn. Als je iets koopt in een winkel, als je een drankje of wat te eten bestelt in een restaurant of als je de glazenwasser je ramen laat lappen, gebeurt dat allemaal op basis van een overeenkomst. Niet alle overeenkomsten die je sluit, staan op papier. Veel ondernemers geven aan te werken op basis van vertrouwen en daarom mondelinge overeenkomsten te sluiten met hun klanten. Maar is een mondelinge overeenkomst wel geldig? Je leest het in dit blog.

Totstandkoming van een overeenkomst

Juridisch gezien komt een overeenkomst tot stand door aanbod + de aanvaarding van dat aanbod. Dit aanbod moet bepaalbaar zijn wat betekent dat het aanbod de voornaamste elementen van de inhoud van een eventueel te sluiten overeenkomst bevat. Een eenvoudig JA van de andere partij moet ervoor zorgen dat er een overeenkomst tot stand komt.

De aanvaarding is vervolgens een verklaring van de andere partij dat hij of zij het aanbod aanvaardt. Deze verklaring moet in overeenstemming zijn met het aanbod en moet plaatsvinden op het moment dat het aanbod nog geldig is. Volgens de wet is de aanvaarding van een aanbod vormvrij. Dit betekent dat de aanvaarding in iedere vorm kan geschieden. De aanvaarding van een aanbod kan ook besloten liggen in een gedraging, bijvoorbeeld als je bij een tankstation je auto voltankt.

Een mondelinge overeenkomst

Omdat de aanvaarding van een aanbod in iedere vorm kan geschieden, kun je zowel schriftelijk als mondeling een overeenkomst sluiten. Een mondelinge overeenkomst is dus in beginsel rechtsgeldig. De meeste overeenkomsten zijn overigens mondeling te sluiten. Bij deze ‘informele’ overeenkomst ben je niet pas gebonden aan de overeenkomst, als er ook daadwerkelijk op papier iets getekend is.

Toch bestaan er ook uitzonderingen. In het aanbod zelf of in de wet kan aangegeven staan dat het aanbod alleen in een bepaalde vorm aanvaard kan worden. Bijvoorbeeld alleen schriftelijk, alleen bij aangetekend schrijven of alleen door een notariële akte op te laten maken bij de notaris. In dat geval is een mondelinge overeenkomst niet voldoende en is er een schriftelijke aanvaarding noodzakelijk om de overeenkomst tot stand te laten komen. Voorbeelden hiervan zijn: het maken van een testament, de koop van een woonhuis door een particulier, erkenning van een kind en sluiten van een collectieve arbeidsovereenkomst (cao). Een gewone arbeidsovereenkomst en een gewone koop, kunnen dus wel mondeling gesloten worden.

Bewijskracht

Dat een mondelinge overeenkomst, behoudens uitzonderingen, geldig is, neemt niet weg dat het verstandig is om sommige afspraken op papier te zetten en dus een schriftelijke overeenkomst te sluiten. Natuurlijk ga je voor het het bestellen van een hamburger bij een drive in restaurant, geen schriftelijke overeenkomst maken. Maar gaat het om duurdere zaken, ingewikkelde zaken of zaken waarbij je risico loopt, dan is het verstandig de afspraken hierover op papier te zetten.

Allereerst is een mondelinge overeenkomst vrijwel niet te bewijzen. Als de andere partij ineens van gedachte verandert, heb je geen poot om op te staan. Wil je achteraf aan kunnen tonen dat er een overeenkomst gesloten is, dan kies je voor een schriftelijke overeenkomst.

Inhoud van de overeenkomst

Naast de bewijskracht is ook het voorkomen van discussies een goede reden om te kiezen voor een schriftelijke overeenkomst. Weten zowel jij als de wederpartij namelijk nog wel wat er is afgesproken? En wat nu als de andere partij niet beschikbaar is, weet dan de vervanger wel wat de afspraken zijn? En heb je van elkaar wel goed begrepen wat de afspraken zijn? Op papier ziet een afspraak er soms toch net iets anders uit dan wat de wederpartij wellicht bedoeld heeft. Om discussies te voorkomen, is een schriftelijke overeenkomst aan te raden.

Heb je vragen, wil je een overeenkomst op laten stellen of een overeenkomst laten controleren?
Neem gerust contact met me op, ik help je graag!

Is een mondelinge overeenkomst geldig?
Is een mondelinge overeenkomst geldig

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven
Share via
Copy link
Powered by Social Snap