Pas op met afbeeldingen van internet!

Iedereen maakt er gebruik van: afbeeldingen van internet. Een website aankleden, een blog verduidelijken, je werkstuk opleuken, een product in een webshop showen, een advertentie maken, je social media mee vullen en dat zijn nog maar een aantal voorbeelden van wat je allemaal met afbeeldingen kunt doen. Visuele content zorgt voor meer betrokkenheid dus logisch dat er vaak gebruik van wordt gemaakt. Maar wist je dat je afbeeldingen niet zomaar mag gebruiken? Dat kan je zelfs duur komen te staan. Hoe dat zit en waar je rekening mee moet houden, lees je in dit blog.

Auteursrecht

In de Auteurswet staat dat de maker van een werk het auteursrecht op dat werk heeft. Dat betekent dat de maker mag beslissen wat er met het werk mag gebeuren. Hij is de ‘eigenaar’ van het dat werk. Onder werk vallen onder andere boeken, foto’s, muziekwerken, ontwerpen, schetsen, computerprogramma’s, video’s en illustraties. Deze werken moeten wel ‘nieuw’ zijn en dus niet afgeleid van bestaande werken. Werken mogen alleen door anderen gebruikt worden als die ander hier toestemming voor heeft gekregen van de maker, als die ander hier een licentie voor heeft of als er gebruik op de juiste manier gebruik gemaakt wordt van het citaatrecht. Je mag dus niet zomaar afbeeldingen van internet gebruiken!

Heb je een logo laten ontwerpen of foto’s voor je website laten maken, lees dan hier terug wie de eigenaar is van dat werk.

Inbreuk auteursrecht

Je zult niet de eerste zijn die een sommatiebrief ontvangt van de maker van een werk waarin staat dat de inbreuk moet stoppen en dat er een schadevergoeding betaald moet worden. Als je een werk gebruikt zonder toestemming, naamsvermelding of licentie, dan maak je namelijk inbreuk op het auteursrecht van de maker van dat werk. Die maker kan hierdoor schade oplopen. En je raadt het al, die schade moet vergoed worden. En denk nu niet, “daar komen ze toch niet achter als ik een foto van internet pluk?”. Er zijn zelfs bedrijven die de hele dag niets anders doen dan auteursrecht inbreuken opsporen.

Hoe ga je dan wel te werk?

Toestemming van de maker

Als je een foto, filmpje, illustratie of muziekstuk hebt gevonden welke je graag zou willen gebruiken, dan moet je hier toestemming voor vragen aan de maker van dat werk. Als die maker bekend is, kun je diegene gewoon simpelweg een berichtje of e-mail sturen met de vraag of je het werk mag gebruiken. Geef dan ook duidelijk aan waarvoor je het werk precies wilt gebruiken. Krijg je hier akkoord op, vergeet dan niet om ook de naam van de maker nog te vermelden. Dat is een aanvullende verplichting.

Licentie

Er zijn ook makers die licenties verkopen. Tegen een vergoeding mag je het werk van die maker gebruiken. In de licentievoorwaarden of algemene voorwaarden wordt dan beschreven onder welke voorwaarden je het werk mag gebruiken. Moet je bijvoorbeeld de naam van de maker vermelden, mag je wijzigingen aanbrengen zoals bijvoorbeeld een filter, mag je het werk voor commerciële doeleinden gebruiken, allemaal zaken die je na moet kijken voordat je afbeeldingen van internet gaat gebruiken.

Stockfoto’s

Tegenwoordig kun je op veel stockfotosites gratis of tegen een kleine vergoeding afbeeldingen vinden. Belangrijk hierbij is dat je op de website kijkt op welke manier je de foto mag gebruiken. Wat je vaak ziet is dat er staat alleen voor niet commerciële doeleinden of met naamsvermelding.

Zelf maken

Wil je een originele foto of afbeelding? Dan kun je hem natuurlijk ook zelf maken. Jij hebt dan het auteursrecht en kunt zelf bepalen wat je met het werk doet. Let er wel op dat je geen beelden namaakt en geen werken van iemand anders verwerkt in jouw foto. Je hebt dan alsnog kans inbreuk te maken op het recht van iemand anders.

Auteursrecht rust trouwens niet alleen op afbeeldingen en video’s maar bijvoorbeeld ook op documenten. Je kunt dus ook niet zomaar zonder toestemming algemene voorwaarden of een privacyverklaring van iemand anders gebruiken. Je hebt dan kans dat je inbreuk maakt op het auteursrecht van de maker van dat document bijvoorbeeld een jurist. Wil je meer weten, neem dan contact met me op, ik help je graag!

Pas op met afbeeldingen van internet!
Pas op met afbeeldingen van internet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven
Share via
Copy link
Powered by Social Snap