Regels met betrekking tot de handelsnaam

Ieder bedrijf dat actief naar buiten treedt, heeft er tenminste één: een handelsnaam. Maar wat is een handelsnaam, hoe bescherm je die handelsnaam, mag je zomaar elke handelsnaam gebruiken en met welke regels moet je rekening houden bij het bedenken van een handelsnaam? Je leest het in dit blog.

Wat is een handelsnaam?

Volgens artikel 1 van de Handelsnaamwet is een handelsnaam de naam waaronder een onderneming wordt gedreven. Jouw bedrijfsnaam kan dus een handelsnaam zijn maar je kunt meerdere handelsnamen voor je onderneming hebben. Als jij met je onderneming actief onder meerdere namen naar buiten treedt, heb je meerdere handelsnamen.

Hoe bescherm je die handelsnaam?

Om je handelsnaam te beschermen, is het niet noodzakelijk dat je deze handelsnaam registreert in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Doordat je een handelsnaam actief gebruikt, ontstaat er namelijk automatisch handelsnaamrecht en daar is geen registratie voor nodig. Bij ‘gebruiken’ kun je denken aan: de handelsnaam op offertes en factureren, op je social mediakanalen, je website, visitekaartjes, reclameborden, advertenties, of reclames. Het moet in ieder geval voor het publiek duidelijk zijn dat jij de handelsnaam gebruikt.

Toch kan het handig zijn om de handelsnaam in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Je kunt hiermee namelijk makkelijker bewijzen dat jij die handelsnaam als eerste voerde. Je moet de ingeschreven handelsnaam dan wel daadwerkelijk gebruiken want anders kun je alsnog geen beroep doen op het handelsnaamrecht.

Regels met betrekking tot de handelsnaam

Een handelsnaam is belangrijk. Potentiële klanten herkennen jouw bedrijf aan je handelsnaam. In de Handelsnaamwet zijn daarom regels opgenomen met betrekking tot de handelsnaam. Wanneer je je niet houdt aan deze regels, ben je in overtreding en kun je een geldboete opgelegd krijgen. Voordat je een handelsnaam bedenkt, is het daarom belangrijk op de hoogte te zijn van de regels uit de Handelsnaamwet.

Dezelfde handelsnaam

Allereerst is het verboden de handelsnaam van iemand anders te gebruiken of een handelsnaam te gebruiken die slechts in geringe mate afwijkt van de handelsnaam van iemand anders als dit verwarring oplevert bij het publiek. Dit betekent niet dat jij de enige bent die een bepaalde naam kunt gebruiken. Als je actief bent in een andere branche of in een andere regio, kan het best zijn dat je dezelfde handelsnaam als iemand anders kunt gebruiken. Maar ben jij kapper in Eindhoven, dan mag je niet de handelsnaam van een andere kapper in Eindhoven voeren.

Het is overigens je eigen verantwoordelijkheid om te checken of de handelsnaam die jij wil gaan gebruiken, al bestaat. Wanneer je besluit de handelsnaam in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, wordt er niet automatisch een check gedaan.
Wel biedt de Kamer van Koophandel een tool om de beschikbaarheid van een handelsnaam te controleren:
Een bedrijfsnaam kiezen (kvk.nl)

Misleiding

Je mag je in je handelsnaam niet groter of anders voordoen dan je bent. Je mag je bijvoorbeeld niet voordoen als een vennootschap onder firma of een BV terwijl je alleen bent en dus een eenmanszaak drijft. Ook mag je geen handelsnaam gebruiken die een onjuiste indruk geeft van de onderneming die je onder die naam drijft als dit tot misleiding van het publiek kan lijden.

Handelsnaam vs. merknaam

Het is verboden een handelsnaam te gebruiken die een merknaam van iemand anders bevat. Een handelsnaam en een merknaam zijn dan ook niet automatisch hetzelfde. Voor een merknaam is het, anders dan voor een handelsnaam, noodzakelijk dat je deze naam hebt geregistreerd. Met een geregistreerd merk, heb je meer bescherming dan met enkel je handelsnaam. Een merk wordt namelijk ingeschreven voor een specifiek land, terwijl een handelsnaam alleen in een bepaald gebied of bepaalde branche beschermt.

Hulp nodig?

Heb je een vraag, wil je meer weten over dit onderwerp of wil je dat ik met je meedenk?
Neem gerust contact met me op, ik help je graag!

Regels met betrekking tot de handelsnaam
Regels handelsnaam

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven
Share via
Copy link
Powered by Social Snap