Vragen over algemene voorwaarden

Wekelijks krijg ik van ondernemers vragen over algemene voorwaarden. Heb jij ook een vraag over de spelregels van je onderneming? Grote kans dat het antwoord op jou vraag hieronder te vinden is.

Zijn algemene voorwaarden verplicht?

Nee. Algemene voorwaarden zijn niet verplicht. Er staat nergens in de wet dat een ondernemer algemene voorwaarden moet hebben. Wel kan het zijn dat een branchevereniging waar je lid van bent, het hanteren van algemene voorwaarden verplicht stelt. Toch is het wel aan te raden regels op te stellen. Het hebben van algemene voorwaarden bespaart tijd, beperkt ondernemersrisico’s en voorkomt discussies achteraf. Wil je weten waarom algemene voorwaarden ook voor jou een goed idee zijn, je leest het hier.

Mag je algemene voorwaarden met je factuur versturen?

Alweer nee. Als je ze naar de klant stuurt tegelijk met de factuur, ben je te laat. Je moet ervoor zorgen dat je toekomstige klant de algemene voorwaarden gekregen heeft voordat de overeenkomst tot stand komt. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees mijn blog: Algemene voorwaarden, hoe gebruik je ze? eens terug.

Mag ik algemene voorwaarden van internet halen?

Dat hangt er van af. Zomaar een document kopiëren en plakken mag niet. Ook op algemene voorwaarden rust Auteursrecht. Als je toestemming hebt van de maker mag het wel. Als je lid bent van een branchevereniging mag je vaak wel de algemene voorwaarden van die vereniging gebruiken. Let er dan wel goed op, dat de algemene voorwaarden passen bij je manier van werken. Natuurlijk zijn op maat gemaakte voorwaarden de beste optie.

Kan ik mijn aansprakelijkheid uitsluiten in mijn algemene voorwaarden?

Je aansprakelijkheid helemaal aansluiten mag niet. Je bent altijd aansprakelijk voor schade veroorzaakt door opzet of bewuste roekeloosheid. Verder kun je als je zaken doet met bedrijven, je aansprakelijkheid grotendeels beperken. Als je zaken doet met consumenten heb je hierin veel minder vrijheid.

Zijn de algemene voorwaarden voor consumenten hetzelfde als voor bedrijven?

Voor consumenten gelden strengere regels dan voor bedrijven. Consumenten worden in de wet namelijk extra beschermd. Hier moet je op letten anders loop je kans dat je algemene voorwaarden niet geldig zijn. Je kunt ervoor kiezen 2 verschillende sets op te stellen. Ik geef persoonlijk de voorkeur voor 1 set waarin duidelijk aangegeven wordt welke uitzonderingen er voor consumenten gelden. Je loopt dan niet het gevaar dat je de verkeerde voorwaarden van toepassing verklaart. In mijn blog: De regels voor algemene voorwaarden, kun je meer teruglezen over dit onderwerp.

Kan ik mijn privacyverklaring opnemen in mijn algemene voorwaarden?

En alweer is het antwoord ‘nee’. Op grond van de Algemene Verordening Gegevensbescherming, heb je als ondernemer een informatieplicht. Door het maken van een privacyverklaring voldoe je aan deze plicht. De privacyverklaring moet makkelijk te vinden zijn oftewel toegankelijk. Verstoppen in je algemene voorwaarden mag dus niet!

Andere vraag?

Heb je andere vragen over algemene voorwaarden of wil je dat ik algemene voorwaarden voor je op stel, neem dan contact met me op.

Vragen over algemene voorwaarden
Meest gestelde vragen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven
Share via
Copy link
Powered by Social Snap