Wetswijzigingen per 1 januari 2020

Wet- en regelgeving is altijd in beweging. Natuurlijk zijn er ook dit nieuwe jaar weer een aantal nieuwe wetten en regels waar je als ondernemer rekening mee moet houden. De belangrijkste heb ik voor je op een rijtje gezet want als ondernemer zorg je er natuurlijk voor dat je op de hoogte blijft!

Wet arbeidsmarkt in balans (WAB)

Vanaf 1 januari geldt er een nieuwe arbeidswet: de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). De wet heeft als doel de verschillen tussen werknemers met een flexibel arbeidscontract en werknemers met een vast dienstverband te verkleinen, zodat het voor werkgevers aantrekkelijker wordt personeel in vaste dienst te nemen.

Wet arbeidsmarkt in balans

In mijn blog “Nieuwe arbeidswet; de veranderingen op een rijtje!” kun je teruglezen waar je rekening mee moet houden!

Stijging minimumloon

Als jij personeel in dienst hebt, moet jij jouw werknemers van 21 jaar en ouder per 1 januari 2020 minimaal € 1.653,60 per maand betalen. In 2019 was het minimumloon € 1.635,60.

Zelfstandigenaftrek wordt minder

Als je door de Belastingdienst gezien wordt als een ondernemer en als je minimaal 1225 uur per jaar werkt, dan heb je recht op zelfstandigenaftrek. Hierdoor kun je jouw winst verlagen waardoor je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. De zelfstandigenaftrek was € 7.280,- en wordt vanaf 2020 € 7.030,-. Ieder jaar zal deze stapsgewijs afgebouwd worden totdat deze in 2028 nog € 5.000,- per jaar is.

Nieuw BTW nummer voor eenmanszaken

Voorheen bestond het BTW nummer voor eenmanszaken uit het burgerservicenummer (BSN). Dit nummer is vanaf 1 januari 2020 het omzetbelastingnummer geworden. In verband met de privacy hebben alle eenmanszaken nu een nieuw btw-identificatienummer gekregen. Dit nummer vermeld je voortaan op je website en facturen. Heb jij dit al aangepast?

Werkkostenregeling wordt ruimer

Als je jouw personeel een sportabonnement, een fiets, een kerstpakket of een tablet wilt geven, kun je dat via de werkkostenregeling onbelast doen. Je hoeft hierover geen loonbelasting te betalen. Het bedrag dat je aan vergoedingen kunt geven wordt in 2020 verhoogd namelijk tot 1,7% van het totale loon van al je werknemers. Is het loon van al jouw werknemers meer dan € 400.000,- dan blijft het percentage 1,2%.

Kleineondernemersregeling (KOR) verandert

Als je een omzet excl. btw hebt van minder dan € 20.000,- per jaar en je ondernemer voor de Belastingdienst bent, kun je ervoor kiezen om vrijgesteld te worden van de omzetbelasting. Je hoeft dan geen BTW aangifte meer te doen, je brengt geen BTW in rekening bij jouw klanten maar je mag ook de BTW die leveranciers bij jou in rekening brengen, niet aftrekken.

MKB-verzuim-ontzorgverzekering

Zieke werknemers zijn een groot risico voor het MKB. Als je personeel ziek is, ben je als werkgever verplicht om 2 jaar lang het loon door te betalen. Tijdens deze periode heb je verplichtingen waar je aan moet voldoen. Doe je dat niet, dan moet je een jaar langer het loon doorbetalen. Vanaf 1 januari is er een nieuwe mkb-verzuim-ontzorgverzekering welke loondoorbetaling bij ziekte dekt en hulp biedt bij verzuimbegeleiding en re-integratie. De verzekering is niet verplicht.

E-books voortaan laag btw-tarief

Verkoop jij e-books, kranten, digitale boeken of tijdschriften let dan op! Vanaf 1 januari is het btw-tarief op deze producten verandert naar 9% i.p.v. 21%.

Wil je meer weten over een bepaalde wet of regeling, neem dan contact met mij op!

Wetswijzigingen per 1 januari 2020
Wetswijzigingen 2020

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven
Share via
Copy link
Powered by Social Snap