Wetwijzigingen per 1 juli 2020

Wet- en regelgeving is altijd in beweging. Natuurlijk kun jij als ondernemer die (veranderende) wetten en regels niet allemaal bijhouden. Dat is één van de redenen dat ik wekelijks een blog voor je schrijf. Ditmaal zet ik de wetswijzigingen per 1 juli 2020 voor je op een rijtje. Ook geef ik je vast informatie over een aantal voorgenomen wijziging voor later dit jaar. Zo blijf jij als ondernemer op de hoogte!

Wetswijzigingen per 1 januari 2020

Begin van dit jaar schreef ik al een blog over de belangrijkste wetswijzigingen voor ondernemers in 2020. Je leest de blog: “Wetswijzigingen per 1 januari 2020” hier terug. De belangrijkste wijzigingen waren:

 • De invoering van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB).
  De belangrijkste veranderingen lees je terug in mijn blog: “Nieuwe arbeidswet: de veranderingen op een rijtje!”.
 • De stijging van het minimumloon.
 • De afbouw van de hoogte van de zelfstandigenaftrek
 • De invoering van een nieuw btw nummer voor eenmanszaken
 • De verruiming van de werkkostenregeling
 • De verandering van de Kleineondernemersregeling (KOR)
 • De ontwikkeling van de nieuwe MKB-verzuim-ontzorgverzekering
 • De verlaging van het btw-tarief op e-books.

Omdat niet alle wetten en regels direct op 1 januari 2020 zijn ingegaan, volgt hier een overzicht van de wetgeving die per of na 1 juli 2020 van kracht zal zijn.

Wat verandert er per 1 juli 2020?

Uitstalverbod tabakswaren

Supermarkten mogen vanaf 1 juli hun tabakswaren en elektronische sigaretten (vapers) niet meer zichtbaar uitstallen in een vitrine of display. Dit verbod is een voorloper op de wetswijziging die per 1 januari 2021 voor alle winkels zal gaan gelden.

Sinds 20 mei 2020 geldt er overigens ook een verbod op de verkoop van mentholsigaretten.

Per 1 oktober 2020 mag je sigaretten alleen nog verkopen in neutrale verpakkingen. Een pakje mag alleen nog de merknaam, de variant, de producentgegevens en de streepjescode bevatten. Daarnaast moet elk pakje de verplichte gezondheidswaarschuwingen bevatten.

Aanvullend geboorteverlof

Vanaf 1 juli 2020 krijgen werknemers, naast de standaard week geboorteverlof, de mogelijkheid maximaal 5 weken aanvullend geboorteverlof op te nemen na de geboorte van hun kindje. De uitkering voor het verlof is 70% van het dagloon. Het UWV zal de uitkering voor dit verlof betalen. De werkgever mag zelf bepalen of hij de uitkering wel of niet aanvult tot het normale loon van de werknemer. Verdere regels zijn:

 • Het verlof moet binnen 6 maanden na de geboorte opgenomen worden;
 • Eerst moet het standaard geboorteverlof opgenomen worden en dan pas het aanvullend verlof;
 • Werknemers hebben recht op het aanvullend geboorteverlof als hun kindje op of na 1 juli 2020 wordt geboren.

Digitale inzage medische gegevens

Vanaf 1 juli 2020 moeten zorgverleners hun patiënten digitaal inzage kunnen geven in hun medische gegevens. Ben jij een zorgverlener, dan moet je er dus voor zorgen dat jouw ICT-systemen op orde zijn om hieraan te kunnen voldoen.

Stijging wettelijk minimumloon

Heb je personeel? Dan moet je jouw werknemers vanaf 1 juli 2020 het volgende wettelijk minimumloon betalen: € 1.680,- bruto per maand.

Digitale platforms

Werk je met reserverings- of vergelijkingswebsites, appstores of online marktplaatsen, dan heb je vanaf 12 juli 2020 meer zekerheid als je zaken doet met deze digitale platforms. Wat verandert er?

 • De platforms moeten zorgen dat hun algemene voorwaarden helder en eenvoudig te raadplegen zijn.
 • Zij moeten transparant zijn over de volgorde van zoekresultaten.
 • Ook moeten ze helder zijn in hun besluit als zij een ondernemer van een platform verwijderen.
 • Zij moeten duidelijk zijn over hun eigen producten en de producten die door andere partijen via hun platform worden aangeboden.

Nieuwe Europese richtlijn Mandatory Disclosure Rules

Op 1 juli 2020 treedt de nieuwe Europese richtlijn “Mandatory Disclosure Rules” in werking. Deze richtlijn geldt voor alle intermediairs zoals accountants en belastingadviseurs en verplicht hen grensoverschrijdende constructies die gebruikt kunnen worden om belasting te ontwijken, te melden bij de Belastingdienst. Meer informatie over deze nieuwe richtlijn kun je vinden op de website van de Belastingdienst.

Uitbreiding rookverbod

Het rookverbod op openbare plaatsen en overheidsgebouwen geldt vanaf 1 juli 2020 ook voor elektronische sigaretten en pruim- en snuiftabak.

Verbod verkoop vuurwerk

Het klinkt nog ver weg maar er is een verbod op de verkoop van knalvuurwerk en vuurpijlen aan consumenten in de maak. Deze wetswijziging zal naar verwachting op 1 december 2020 in werking treden.

Heb jij al maatregelen genomen om te kunnen voldoen aan de wetswijzigingen per 1 juli 2020? Wil je praktisch advies, wil je meer weten over een bepaalde wet of regeling of heb je nog vragen? Neem dan contact met mij op, ik help je graag!

Wetswijzigingen per 1 juli 2020

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven
Share via
Copy link
Powered by Social Snap