Wetswijzigingen per 1 januari 2021

Wet- en regelgeving is altijd in beweging. Natuurlijk kun jij als ondernemer die (veranderende) wetten en regels niet allemaal bijhouden. Dat is één van de redenen dat ik wekelijks een blog voor je schrijf. Deze week zet ik de wetswijzigingen per 1 januari 2021 voor je op een rijtje. Zo blijf jij als ondernemer op de hoogte!

Terugblik

Voordat we vooruit gaan kijken, neem ik jullie nog even mee terug in de tijd. Een half jaar geleden schreef ik al een blog over de belangrijkste wetswijzigingen voor ondernemers per 1 juli 2020. Je leest de blog: “Wetswijzigingen per 1 juli 2020” hier terug. De belangrijkste wijzigingen waren:

  • Uitstalverbod tabakswaren
  • Aanvullend geboorteverlof
  • Digitale inzage medische gegevens
  • Stijging wettelijk minimumloon
  • Aanvullende regels voor digitale platforms
  • Nieuwe Europese richtlijn Mandatory Disclosure Rules
  • Uitbreiding rookverbod
  • Verbod op verkoop vuurwerk
  • Aanpassing donorwet

De coronawet

Per 1 december is ook de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19, beter bekend als de coronawet, in werking getreden. Deze wet verdient speciale aandacht. Wil je weten wat deze nieuwe wet inhoudt? Ik schreef er een blog over: “De nieuwe coronawet uitgelegd”.

De wetwijzigingen per 1 januari 2021

Uitstalverbod tabakswaren webwinkels

Na het uitstalverbod van rookwaren in supermarkten, mogen sigaretten, sigaren of andere tabakswaren vanaf 1 januari ook niet meer zichtbaar zijn in je winkel of webshop. Dit betekent dat je dus ook geen afbeeldingen van tabaksproducten meer mag tonen op je website.

Europese regels voor vliegen met drones

Vanaf 31 december a.s. komt er een Europees droneregister. Alle dronevliegers zijn verplicht ingeschreven te staan in dit register. Deze verplichting geldt niet voor bezitters van speelgoeddrones die minder wegen dan 250 gram zonder camera. Ook is het voor bestuurders van drones die meer wegen dan 250 gram verplicht een EU dronebewijs te behalen.

Strengere eisen voor nieuwe gebouwen

Vanaf 1 januari moeten alle nieuw te bouwen gebouwen voldoen aan de Bijna Energieneutrale Gebouw eisen (BENG). Houdt hier als ondernemer rekening mee.

Stijging wettelijk minimumloon

Heb je personeel? Dan moet je jouw werknemers vanaf 1 januari 2021 het volgende wettelijk minimumloon betalen: € 1.684,80 bruto per maand.

Reiskostenvergoeding

Geef jij jouw werknemers een vaste reiskostenvergoeding? Let dan op. Werkt jouw personeel door de coronamaatregelen hoofdzakelijk thuis en worden er dus geen reiskosten gemaakt? Dan mag je vanaf 1 januari de reiskostenvergoeding niet meer belastingvrij geven. Pas als je werknemer per jaar minstens 36 weken of 128 dagen naar de vaste werkplek reist, heeft hij recht op een onbelaste vaste reiskostenvergoeding.

Huurverlaging voor zzp’er

Heb jij als zzp’er minder inkomsten als gevolg van de coronacrisis? Dan kun je vanaf 1 januari eenmalig een huurverlaging aanvragen bij jouw woningcorporatie. Om hiervoor in aanmerking te komen, zul je aan moeten tonen dat je in de 6 maanden voor de aanvraag minder hebt verdiend dan een bepaalde inkomensgrens. Meer informatie hierover vind je hier.

Wettelijke regels voor franchisesector

Ben jij franchisenemer? Dan wordt jouw positie vanaf 1 januari sterker. Er komen namelijk wettelijke regels voor de franchisesector. In de nieuwe wet komen o.a. regels over wijzigingen van lopende franchiseovereenkomsten, de beëindiging van een franchisesamenwerking en de uitwisseling van informatie voordat het franchisecontract wordt afgesloten.

Stijging overdrachtsbelasting bedrijfspand

Ben je van plan een bedrijfspand te kopen? Houdt er dan rekening mee dat de overdrachtsbelasting die je over de aankoop verschuldigd bent, per 1 januari stijgt van 6% naar 8%. Ook wanneer je woningen koopt om op te knappen en vervolgens te verhuren, ga je 8% overdrachtsbelasting betalen.

BIG-nummer

Ben jij een BIG-geregistreerde zorgverlener? Dan ben je verplicht om vanaf 1 januari je BIG-nummer registratie actief bekend te maken. Patiënten moeten het BIG-nummer eenvoudig en snel kunnen vinden. Je vermeldt het BIG-nummer op je website en onder e-mailberichten die je verzendt.

Heb jij al maatregelen genomen om te kunnen voldoen aan de wetswijzigingen per 1 januari 2021? Wil je praktisch advies, wil je meer weten over een bepaalde wet of regeling of heb je nog vragen? Neem dan contact met mij op, ik help je graag!

Wetswijzigingen per 1 januari 2021
Wetswijzigingen per 1 januari 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven
Share via
Copy link
Powered by Social Snap